Kako postopati če vas pričnejo privlačiti ženske?

Filmske zvezde, glasbenice, umetnice, poslovne ženske; mediji pogosto servirajo pikantne zgodbice o ženskah, ki so jih začele privlačiti ženske.

Snov, iz katerih nastajajo reality showi ali zgolj plod in projekcija potrošniških imaginacij? Se nam samo dozdeva, ali je vse več žensk, ki zapuščajo svoje moške, da bi bile naenkrat- z ženskami?

Prirojeno ali pridobljeno? Se spreminja ali ostaja vse življenje ena sama: seksualna orientiranost?

Študije iz devetdesetih let (American Academy of Pediatrics and the American Psychological Association) navajajo, da je za spolno orientacijo odgovornih več prepletajočih se dejavnikov; med njimi okoljski, kognitivni in biološki faktorji. Novejše študije pa kažejo precej zanimive odklone od prejšnjih ugotovitev- sploh pri ženski seksualnosti.

Leta 2004 so v okviru študije Univerze Northwestern izvedli eksperiment, ki je ponudil presenetljive rezultate. Udeleženke eksperimenta so bile spolno vznemirjene med ogledom tako heteroseksualnih, kot tudi lezbičnih filmov.

To je veljalo tako za hetero- kot biseksualne udeleženke, medtem ko so pri heteroseksualnih moških udeležencih eksperimenta (pričakovano) zaznali spolno vznemirjenje ob ogledu pornografskih posnetkov z ženskimi igralkami.


»Odkrili smo, da je v primerjavi z moškim, žensko poželenje manj rigidno usmerjeno v določen spol in se sčasoma lahko spremeni; spremeni fokus iz enega na drugi spol.« je dejal dr. J. Michael Bailey, vodja študije.

»Ta odkritja po vsej verjetnosti predstavljajo temeljne razlike med moškimi in ženskimi možgani.«

Dr. Lisa Diamond, profesorica psihologije na Univerzi Utah in avtorica knjige Sexual Fluidity: Understanding Women’s Love and Desire (2008), pravi, da »seksualna fluidnost« ne pomeni, da smo vsi biseksualni. »Gre za zmožnost erotičnega odziva na nepričakovane načine, zaradi določenih situacij ali odnosov. Ne gre za nekaj, kar bi ženska lahko nadzorovala.«


Dr. Diamond priznava, da je ideja o libidu, ki izbira zdaj en, zdaj drugi spol, lahko zastrašujoča za tiste, ki imajo trdno usidrane konvencionalne predstave o spolni usmerjenosti. Ko pa se poglobimo v odgovore udeleženk študije, zadeva niti ni tako neverjetna.


Mnoge so odgovorile, da jih privlači sama oseba; spol naj bi bil pri tem drugotnega pomena. Privlačile naj bi jih osebnostne karakteristike kot so: prijaznost, inteligenca, smisel za humor; kot vidimo, gre za lastnosti, ki jih lahko pripišemo tako moškemu, kot ženskemu spolu.

Hrepenijo predvsem po tisti intimni, čustveni povezavi dveh bitij. In če to doživijo ob ženski, ne ob moškem, bo čustven naboj lahko »prepisal« heteroseksualno spolno orientacijo.


Dr. Meredith Chivers pri Centru za odvisnosti in zdravje na Univerzi Toronto, je avtorica študije s podobnimi izsledki: v tem eksperimentu so osebam pokazali videoposnetke golih moških in ženskih teles v različnih (seksualnih in aseksualnih) situacijah in okoljih, pri tem pa merili odziv v genitalijah.

Dr. Chivers je s kolegi odkrila, da heteroseksualnim ženskam ni bil pogled na gola atletska moška telesa med izvajanjem joge ali med metanjem kamenčkov v morje, nič bolj erotičen, kot ogled kontrolnega posnetka: zasneženih in skrivnostnih strmin Himalaje.

Ko so si te iste ženske ogledovale posnetek golih telovadk med vajo, pa je bil (nepričakovano) izmerjen večji pretok krvi.

Dr. Chivers obenem opozarja na »rastoči korpus znanstvenih dokazov, ki bolj kot togo, trajno usmeritev na določen spol, postavljajo žensko spolno usmerjenost vzdolž kontinuuma med hetero in homoseksualnostjo.«

Tudi ona poudarja, da heteroseksualne ženske zaradi tega še niso- istospolno usmerjene. »Sklep, da so ženske biseksualne na osnovi teh spolnih odzivov, je seveda napačen, saj ne gre spregledati kompleksnosti in večplastnosti ženske seksualnosti.«, a zaključi, da »je ta fleksibilnost lahko v povezavi z večjim potencialom za biseksualno usmerjenost pri ženskah.«.

Vir: portal diva.si